Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Den nya belysningen på Torvalla IP uppfyller Svenska Fotbollsförbundets krav.

Bästa lux-värde, ljusspridning och energieffektivitet var främst det som avgjorde att Cardi-strålkastarna valdes till fotbollsplanerna vid Torvalla IP. Torvalla sportcentrum ligger i Handen mitt i Haninge och är en av Stockholms största idrottsanläggningar. Här finns inomhushallar, friidrottsytor, konstgräsplaner, utegym, ishallar, tennishall, simhall samt fotbollsplaner.

Svenska Fotbollsförbundets krav

– De befintliga armaturerna av högtrycksnatriumtyp var gamla och gav allt sämre ljus, så det var dags att byta ut dem på en av fotbollsplanerna. Framgångarna för hemmalaget IFK Haninge gjorde dock att vi behövde påskynda installationen. De gick upp i Ettan Norra, vilket innebär streamade tv-sändningar och ökade krav på belysningen från Svenska Fotbollsförbundet.

Kravet var en medelbelysningsstyrka på minst 400 lux på planen och de gamla armaturerna gav knappt 60 lux! Vi kontaktade därför El & Fastighetsdrift för att få förslag och offert på ny belysning, säger Michael Carlsson, teknisk projektledare på Kultur & Fritidsförvaltningen Haninge kommun.

 

24 m höga master med åtta armaturer på varje mast.

Ramavtal

– Vi har ramavtal med Tornbergets Fastighetsförvaltning, som ägs av Haninge kommun och har som uppdrag att bygga, förvalta och hyra ut kommunens lokaler. Under förra året kontaktade de oss om att byta ut belysningen på fotbollsplanen, säger Bernt Kämpfer, projektledare på El & Fastighetsdrift Stockholm AB.

De befintliga armaturerna var på 400W högtrycksnatrium och det satt åtta armaturer i varje mast. Masterna, åtta till antalet, är 24 meter höga. För att jämföra olika belysningsalternativ gick El & Fastighetsdrift ut med en förfrågan om nya strålkastare och då bland annat till Elektroskandia och Cardi Belysning.

– Tillsammans med El & Fastighetsdrift besökte vi Torvalla IP där vi gick igenom förutsättningarna och de krav beställaren hade på den nya belysningen. Därefter gjorde vår ljusdesignavdelning en ljusberäkning och gav förslag på armaturtyp, säger Robert Johansson, belysningssäljare på Cardi.

 

Det är viktigt att strålkastarna har rätt vinkel mot planen.

Rätt vinklade strålkastare

Elektroskandia valde att offerera 64 st Cardi Alos (T1000), 950W. Det är en högpresterande områdes- och industribelysning som går att få i korrosionsklasskrav C4. Strålkastaren lämpar sig väl för miljöer med höga krav på belysningskvalitet så som hamnar, flygplatser, industrier och idrottsanläggningar.

– Efter att ha gått igenom de två alternativen valde vi Elektroskandia. Deras strålkastare hade bäst lux-värde och ljusspridning samt att den var mest energieffektiv. Att de dessutom kunde förse oss med ljusberäkningar och kunskap kring installationen var givetvis också plusvärden.

Cardi Belysning hjälpte oss med bland annat information kring styrningar och vilken vinkel strålkastarna skulle ha mot planen för bästa resultat, säger Bernt Kämpfer.

I november var vi klara med installationen och allt gick som planerat, säger Bernt Kämpfer.
– Vi är väldigt nöjda med utförandet och att man kunde använda de befintliga masterna. Resultatet blev bättre än vi trodde och vårt fotbollslag har nu den belysning som krävs för att kunna fortsätta leverera på högsta nivå, avslutar Michael Carlsson.
Se filmen om projektet.