Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Vid byggnationen av Strandängens förskola i Smedjebacken fästes stor vikt vid att ha bra och flexibelt ljus i lokalerna samt utomhus.
- Vi ville kunna anpassa belysningen beroende på aktivitet och årstid och det var också viktigt att få en så energieffektiv lösning som möjligt, säger Therese Bjurling, rektor Smedjebackens kommun.

I slutet av februari invigdes Strandängens förskola i Smedjebacken. Byggnaden är 2582 kvadratmeter (BRA) och består av åtta avdelningar, som vardera ska kunna ta hand om upp till 18 barn. Byggnationen utfördes av Bröderna Svenssons Bygg AB och TST-Gruppen var ansvarig för installation av el och brand.

Bra ljus viktigt

- Vi lyfte på ett tidigt stadie vikten av att ha ett bra ljus på förskolan. Det påverkar miljön mycket och att kunna dimra ljuset är en viktig aspekt. Ljuset påverkar oss mycket och vi ville därför ha möjlighet att kunna dämpa belysningen vid lugna aktiviteter och öka på den vid andra tillfällen, säger rektor Therese Bjurling.
När det gällde belysningen, interiört och exteriört, till förskolan så var främst belysningssäljaren Tony Carlborg och ljusdesignern Annika Sjöö inblandade i projektet.

- Vi gör många skolor och förskolor och har bra produkter för dessa typer av objekt. Jag fick ritningar och ramhandlingar att utgå ifrån. De ville att vi med detta som underlag ta fram ett förslag på hur det skulle kunna se ut och hur belysningen skulle styras. Jag tog fram en komplett belysningslösning, gjorde ljusberäkningar, valde armaturer och ritade upp 3D-skisser för rummen och exteriören, säger Annika Sjöö.

Närmare 600 st armaturer

Totalt levererade Elektroskandia närmare 600 stycken belysningsarmaturer av olika modeller av fabrikat Cardi. Allt från infällda ledpaneler och pendlade inomhusarmaturer till stolparmaturer och pollare utomhus.
- Det här var ett stort bygge med mycket materiel. En stor fördel att Elektroskandia kunde förse oss med containern som vi kunde ha materiel i och utgå ifrån säger Erik Duvström, ledande montör TST-Gruppen.

 

Energieffektivitet

- Vi är nöjda med belysningen. Det finns möjlighet att dimra belysningen i nästan varje rum och vi behöver inte oroa oss för att tända eller släcka belysningen, det sköts automatiskt. Energieffektivt och bra för miljön. Det har också varit roligt att få vara med i projektet från början och kunna påverka, avslutar Therese Bjurling.