Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Varje år byter Skellefteå kommun ut cirka 1000 av kommunens många armaturer. I år var det dags för Skelleftehamn att få ny belysning och valet föll på Cardi Belysning och armaturen Motion Street. Bland fördelarna med bytet märks bättre ljus, lägre energiförbrukning och minskade underhållskostnader.

Skellefteå kommun ansvarar för cirka 27 000 belysningspunkter fördelat på cirka 750 olika belysningsanläggningar runt om i kommunen. Göran Lindgren är arbetsledare Belysning på Skellefteå kommun.
- Vi går igenom och byter cirka 1000 till 1200 armaturer per år. Utöver detta byter kommunen ut alla lampor i armaturerna cykliskt under en fyra- till femårsperiod. I är var det dags för att uppgradera belysningen i Skelleftehamn där vi hade cirka 1000 armaturer av modell högtrycksnatrium. Belysningen är på gång- och cykelvägar samt i villakvarter och på genomfartsleder och armaturerna är på stolpar med 5, 8 och 10 meters höjd, säger Göran Lindgren.

Stora besparingar

- Med den nya belysningen kan vi också erbjuda de boende en tryggare och ljusare miljö. Med LED kan vi nu ha belysning på alla tre faser under dygnets mörka timmar. Med högtrycksnatrium sparade vi tidigare in på energikostnaderna genom att släcka ned en fas klockan 22 och ytterligare en fas kl 23 säger Göran Lindgren.

- Kraven på armaturerna var att det skulle vara modern teknik, hålla en hög kvalitet, ha bra energieffektivitet och en bra prisbild. Valet föll på Motion Street, en stolparmatur med assymetrisk optik anpassad för lokalgator, säger Samuel Hedestig.

Tre varianter av Motion

Tillsammans tog man fram en leveransplan som innebar att armaturerna skulle levereras i tre omgångar, för att kommunen skulle slippa lagerhålla allt. Det var tre olika varianter av Motion beroende på stolphöjd samt olika typ av lins i armaturen, för ljusspridning beroende på om det är gång- eller cykelväg. 

Vi är mycket nöjda med samarbetet och resultatet. Ljuset är bra och armaturerna har snygg design. Nu planerar vi inför nästa år och det kan då bli flera Motion. Det är bra att gå in för en armaturmodell genomgående bland annat med tanke på framtida underhåll, avslutar Göran Lindgren, Skellefteå kommun.