Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


På Lilla Nygatan i Gamla Stan ligger Sacos (Sveriges akademikers centralorganisation) kansli. Saco äger fastigheten kv. Midas 6, som är på 8 våningar och byggdes i slutet av 70-talet. Lokalerna var i stort behov av renovering samtidigt som man ville effektivisera ytorna. Toofab fick uppdraget att ansvara för renoveringen, från första utredning fram till färdigställande. De anlitade två arkitektbyråer som arbetade parallellt med projektet, där Ankar Arkitekter ansvarade för hela husets projektering och satte programmet medan MER Arkitekter tog fram inredningskoncept och den visuella identiteten.

Testade olika armaturer

- När det gällde belysningen har vi utgått från luxkraven och försökt landa på ett grundljus i lokalerna på 300 lux och sen kompletterat med bordsarmaturer för att komma upp i 500 lux. Det var ett utmanande projekt då det var lågt i tak, på vissa ställen bara 2,20 meter, och takhöjden gjorde det svårt att dölja installationerna. För att hitta den bästa lösningen för kontorsytorna så började vi med att testa belysningsarmaturer från olika tillverkare i ett provrum. Vi testade fyra, fem olika armaturer och fastnade till slut för Cardi-armaturen Log out 2, som även ger lite uppljus., säger Carl-Anders Ankar, arkitekt SAR/MSA, Ankar Arkitekter.

Log out är en kvalitativ ljuslinje och profilen går att få i olika längder.

- I det här projektet har vi genomgående arbetat mycket med linjära armaturer och belysningslinjer som ett koncept. Vi valde att använda belysning från Cardi så gott som genomgående, de har ett brett program för interiör och kontor som täcker in de flesta krav och önskemål. Vi har också jobbat med dem tidigare, skapat personliga kontakter och uppnått goda resultat tillsammans, säger Erik Lundvall, arkitekt SIR/MSA, MER Arkitekter.

 

Armaturer från fyra varumärken

På Cardi var främst belysningssäljaren Malin Laser inblandad i projektet.

- Det började med att vi något år innan projektet startade fick förfrågan från arkitekten om att låna ut provarmaturer för belysningen till kontorslandskapet. Därefter hade vi en löpande och dialog med alla inblandade och man valde slutligen oss som belysningsleverantör. Till det här projektet har vi levererat i stort sett alla belysningsarmaturer, från våra varumärken Molto Luce, Panzeri, Lival och Cardi, säger Malin Laser.

De bägge arkitektbyråerna valde i samarbete med elkonsulten och Cardi ut lämpliga armaturer till projektet och totalt blev det ett 20-tal olika modeller. Edsvikens El ansvarade för installation av belysningen med Dennis Löfquist som projektledare.

- Vi har huvudsakligen utfört installationerna i fastighetens gemensamma lokaler, som är på våning 1 och 2 samt i Sacos lokaler på våning 6 till 8. Våning 3 till 5 hyr de ut, men vi har även börjat med arbetena i dessa lokaler. I inledningen av projektet fick vi handlingar med uppgift om vilka armaturtyper det var tänkt och var de skulle monteras. Placeringen, den snygga designen och de många varianterna av armaturer gör helhetsintrycket av belysningen väldigt levande, säger Dennis Löfquist.

Installations- genomgång hos Cardi

Innan installationsarbetet startade bjöds Edsvikens El in till Cardis showroom på Valhallavägen i Stockholm för att bekanta sig med de olika armaturerna.

- Vi gick bland annat igenom den infällda armaturen Ride från Molto Luce. Den har en slimmad profil (35x35 mm), en av de minsta på marknaden, och med driftdonet integrerat i profilen, säger Malin Laser.

- Att vi fick möjlighet att se alla armaturer i förväg och få en genomgång var en stor fördel för vårt fortsatta arbete. Det gjorde det enklare och snabbare att montera. Vi visste till exempel var exakt vi skulle komma ned från taket med kabeln, så vi kunde göra en prydlig installation, kommenterar Dennis Löfquist.