Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Belysning - en trygghetsskapande åtgärd

I Kumla kommun har man satsat på att öka tryggheten för invånarna. En av de trygghetsskapande åtgärderna var att investera i ny utomhusbelysning. Cirka 350 armaturer byttes ut och 30 nya belysningspunkter monterades.

Bakgrunden är att det hade blivit allt stökigare i Kumla och det kom in många orosanmälningar från allmänheten gällande olika brott, från skadegörelse och förargelseväckande beteende till misshandel och rån. Kumla kommun beslutade därför att avsätta pengar för att genomföra olika trygghetsskapande åtgärder, som till exempel fler ordningsvakter, kameraövervakning och ny belysning.

Skapa ljusare miljöer

- Invånarna ville bland annat ha bättre belysning och få ljusare miljöer. Det ger en tryggare känsla samtidigt som det gör det svårare för ”buset” att gömma sig i skydd av mörkret. Den befintliga belysningen var genomgående gammal, ljuset mycket dåligt och dessutom drog den mycket energi. På några platser saknades dessutom helt belysning, bland annat på parkeringen vid tågstationen, berättar Tomas Sköld, arbetsledare drift Gator och Belysning på Kumla kommun.

Det gällde belysning av gator, gångvägar, cykelbanor, motionsspår, parker, parkeringar etc.
- Belysningen behövde förbättras på alla ställen utomhus där det är folk i rörelse och det viktiga var att få det åtgärdat så snabbt som möjligt, säger Tomas Sköld.

Armaturen Motion

Kumla kommun kontaktade sin avtalspartner One Nordic, som ansvarar för drift, underhåll och entreprenader när det gäller all utomhusbelysning i kommunen. One Nordic hade i tidigare projekt använt armaturen Motion från Cardi, med lyckat resultat. Felicia Kanat är projektledare på One Nordic och ansvarig för samarbetet.

- Vi är väldigt nöjda med Motion, den har bra design, finns med optiker för olika typer av vägar och Elektroskandia har den alltid på lager för leverans nästa dag. Och i det här fallet var inte minst leveranstiden en viktig faktor då politikerna i Kumla snabbt ville visa resultat, säger Felicia Kanat.

Elektroskandias tekniske innesäljare Patrick Eliasson ansvarade för projektet.
- De valde armaturen Motion Street för vägar och Motion GC för gång- och cykelvägar, säger Patrick Eliasson.