Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Om projektet

När man skulle byta ut belysningen i Lugnets ishall valdes Tryggve Sport från Cardi. Med färre armaturer blev resultatet - en bättre och jämnare ljusbild samt lägre energiförbrukning.

En av Europas mest kompletta idrottsanläggningar

- I ishallen hade vi mycket problem med de befintliga LED-armaturerna och vi fick allt oftare byta driftdon då de nått slutet på sin livslängd. Då vi hela tiden har mycket aktiviteter i ishallen med matcher, cuper och träningar och är viktigt att vi kan lita på belysningen. Därför kontaktade vi Caverion för att få förslag på en lösning, säger Henrik Stål, fastighetsingenjör på Lugnet i Falun AB.

Gott samarbete

- Vi har bra samarbete med Elektroskandia, de har ett brett belysningssortiment och jag frågade därför deras utesäljare Thomas Kosjanov om de hade någon lämplig armatur att kunna uppgradera ishallen med, säger Mattias Söderman, servicechef Caverion Sverige, Dalarna Service.

Optimerad för sporthallar

Thomas Kosjanov gick igenom önskemålen och kraven med Caroline Caesar, som arbetar på marknadssupport Belysning Elektroskandia.
- Jag gjorde en belysningsberäkning och föreslog därefter vår armatur Tryggve Sport, som lanserades förra året. Den har ljusfördelning och ljusflöde optimerat för sporthallar, är robust och även bollskyddscertifierad utan galler, säger Caroline Caesar och fortsätter;
- Dessutom har nya Tryggve Sport ett L80-värde över 100 000 timmar.

Smidig installation och färre armaturer

Kravet från Svenska Ishockeyförbundet var att hallen, som klassas som förbundshall, ska ha en belysning på minst 600 lux och att takhöjden under belysningen ska vara minst 7 meter.
- Sporthallar är bland det svåraste då det gäller belysning. Det är ofta svårt att få till jämnheten. I det här fallet kunde vi gå ned från 100 till 60 armaturer och ändå få mer ljus samt större jämnhet i ljuset, då Tryggve Sport sprider ljuset över en större yta, säger Caroline Caesar.

Elektroskandia levererade de nya Tryggve Sport med förmonterad sladd och stickpropp vilket gjorde att bytet av armaturer kunde ske maximalt snabbt och enkelt.

- Det gick fort att byta armaturerna. Det tog totalt cirka en och en halv vecka inklusive programmering av det befintliga DALI-styrsystemet och då fick vi ändå avbryta arbetet på eftermiddagar och kvällar på grund av träningar och matcher, säger Mattias Söderman.

- Vi är mycket nöjda med resultatet. Det är ett helt annat ljus i hallen nu, med mycket jämnare spridning av ljuset trots att det är färre armaturer. Sen är det givetvis en bonus att vi nu också får en energibesparing på 13 procent jämfört med tidigare och det trots att vi inte behöver köra belysningen på full effekt, säger Henrik Stål.