Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


- Vi ville ha en bra arbetsmiljö på vårt nya kontor men även kunna visa upp snygga belysningslösningar för potentiella hyresgäster, säger Björn Karlsson, vd för fastighetsbolaget Västerhuset.

Lösningen blev Cardi-armaturer med Tunable White från Elektroskandia som möjliggör att man kan reglera belysningens färgtemperatur och ljusflöde, vilket är nödvändigt för att skapa ”Human Centric Lighting”, en belysning som följer dagsljusrytmen.
För snart 30 år sedan startade fastighetsbolaget Västerhuset. Idag förvaltar man cirka 120 000 kvm kommersiella lokaler i Skövde och Jönköping.

- Vi växer och det var också anledningen till flytten. Vi valde att ta en vakant lokal i Skövde för att där bygga nytt kontor som vi kan växa i. En tanke vi hade med de nya lokalerna var att de också skulle kunna visa på olika möjligheter, ge inspiration och fungera som referenslokal att visa upp för nya och gamla hyresgäster, säger Björn Karlsson och fortsätter: - Ett område vi ville satsa på var belysningen i lokalerna. Vi har alltid varit belysningsnördar och vet att det sker en stor utveckling på området. Här ville vi ha lite häftigare grejer, dels för att kunna visa upp och höja statusen på lokalerna men samtidigt få en riktigt bra belysning och arbetsmiljö

Förslag på belysning i framkant

Ett krav beställaren hade var att man ville ligga i framkant, det skulle vara lite mer påkostat än standard. Valet blev armaturer med Tunable White (TW) för att kunna programmera Human Centric Lighting (HCL), allt för att öka komforten för personalen.

Alla ytor i lokalerna är försedda med armaturer med Tunable White, förutom förråd och toaletter. Hela systemet är DALI och vid elcentralen sitter en styrning från Helvar. Styrningen möjliggör ”Human Centric Lighting” vilket innebär att färgtemperaturen och ljusflödet är centralt orienterat till människan och dess naturliga behov av ljus under dygnet. Det ökar människans välbefinnande, trivsel och prestationsförmåga.

Cirro pendel styrs via en Illustris panel.

Kan även styras individuellt

För att efterlikna dagsljuset är anläggningen programmerad så att ljuset på morgonen är varmvitt för att mitt på dagen bli kallvitt och på eftermiddagen återigen bli varmare.

För bästa möjliga energieffektivitet är det även installerat närvarodetektorer i lokalerna. Det krävs aktiv tändning i varje kontor och belysningen släcks ned automatiskt om ingen vistas i lokalen. Förutom den centrala programmeringen av ”Human Centric Lighting” så kan man även enkelt styra belysningens ljusfärg och ljusstyrka individuellt i varje kontorsrum, med hjälp av Helvar-panelen Illustris.

Cirro pendel styrs via en Illustris panel.

Ljusförändring ger skillnad

- Vi flyttade in i våra nya lokaler i slutet av januari så vi har hunnit bo in oss nu. Alla vi som arbetar här är nöjda med belysningen och tycker att ljusförändringen under dagen gör skillnad. Man märker av det och det ger oss en bättre arbetsmiljö, avslutar Björn Karlsson.

De Cardi-armaturer som använts i projektet är Cirro Pendel, Parentes, Plato, Cubo, Vektor Bas, DL 150 samt Helios 360.
Se film om projektet.