Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Clas Ohlsons centrallager och distributionscentral

Assemblins uppdrag: Installera 215 st belysningsarmaturer under en helg.
Lösningen: Cardi-armaturen Tryggve med förmonterade anslutningskablar och stickpropp samt fästen för Canalisskena.

Detaljhandelskedjan Clas Ohlsons centrallager och distributionscentral är beläget i Insjön, Dalarna. Anläggningen förser samtliga av företagets butiker och postorder/webbhandel med varor.

- Som ett led i vårt fastighetsunderhåll var det dags att byta till ny belysning i en av huskropparna. De befintliga armaturerna, som varit med sedan huset byggdes 1999, gav allt sämre ljus, HF-donen började fallera och det var ej längre ekonomiskt försvarbart att byta ut donen. Dessutom förbrukade belysningen en hel del energi, säger Christer Kungs, fastighetstekniker Clas Ohlson.

Byte under en helg

Den yta som skulle belysas är cirka 4000 kvm och med 9 meter i takhöjd. Assemblin har serviceavtal med Clas Ohlson och fick i uppdrag att byta ut belysningen. Lars Svarfvar, projektledare Assemblin var ansvarig för projektet.

- En viktig del i uppdraget var tiden för att byta belysningen. I lokalen är det begränsat med utrymme samtidigt som det oftast pågår full verksamhet. Därför måste allt arbete ske under en helg, säger Lars Svarfvar.

Armaturen Tryggve det självklara valet

De befintliga armaturerna var av lysrörstyp T5 och 430 st till antalet. Kravet på den nya belysningen var 500 lux. Valet föll på Tryggve, armaturen är smidig att installera, fungerar på hög höjd och ger en bra ljusfördelning. Man får ljuset där man vill ha det helt enkelt.

Med Tryggve kunde antalet armaturer halveras från 430 till 215 st. De befintliga armaturerna förbrukade cirka 110W per styck medan Tryggve förbrukar 100W per styck. Med halveringen av antalet armaturer så innebär detta en energibesparing på 54 procent och med 16 timmars brinntid per dag ger det en årlig energibesparing på drygt 100.000 kronor.

Förmontering av anslutningskabel, stickpropp och fäste

För att minimera installationstiden offererades en lösning som innebar att Tryggve förmonterades med anslutningskabel och stickpropp samt levererade fästen för de befintliga Canalisskenor som fanns i lokalen. Installationen skedde under en helg i november.

- Vi är nöjda med resultatet. Det är nu klart bättre belysning än tidigare och vi gick också upp i färgtemperatur från 3000 till 4000k. Vi kommer under våren att fortsätta uppgradera belysningen på anläggningen.

I nästa etapp är det fråga om cirka 100 stycken armaturer i lagergångarna. Även då blir det armaturen Tryggve, avslutar Christer Kungs, fatighetstekniker på Clas Ohlson .

Armaturerna levererades färdiga med kabel och stickpropp samt fästen, så det var bara att snäppa fast armaturen på skenan och ansluta stickproppen