Specialdesignade armaturer från Cardi

Parentes i svart ger karaktär åt kontorsmijön.

På Fastpartners nya regionkontor ville man ha en inredningsdesign utöver det vanliga.

- Vi vill visa våra kunder och besökare vad man på ett kreativt sätt kan göra med en kontorslokal. Att allt inte behöver vara vitt, ljust och vanligt enligt standardmallen för svenska kontor, säger Anders Johansson, projektsamordnare Fastpartner.

Det nya regionkontoret är beläget i Siemens före detta lokaler strax intill E4:an i Upplands Väsby.
Totalt är fastigheten på 21 000 kvm och cirka 40 procent hyrs av Zleep Hotel. Dessutom finns bemannad reception, lunchrestaurang, gym och konferensytor. Fastparners regionkontor är på 400 kvm och resterande yta är för uthyrning till kontorshyresgäster.

Den specilatillverkade svängda armaturen bidrar till den härliga kreativa miljön hos Fastpartner.

Visningslokal

Fastpartner är ett börsnoterat fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar kommersiella fastigheter i Sveriges största befolkningscentrum, Stockholm och Mälardalen från Gävle till Norrköping, Göteborg och Malmö.

- Vi slog i år ihop våra regionkontor i Märsta, Vallentuna och Kista och flyttade hit. Idag är vi 22 anställda på det här regionkontoret, allt ifrån projektledare till tekniska förvaltare och driftpersonal säger Anders Johansson. När vi tillsammans med arkitekten började titta på inredningen i de nya lokalerna var tanken från början att det här inte bara skulle vara vårt kontor utan även en visningslokal för att inspirera kunder och besökare till hur man kan utforma ett kontor på ett kreativt och lekfullt sätt.

Luni downlight i taket.

Armaturer som del i företagets identitet

Man har verkligen lyckats skapa en härlig och speciell miljö på Fastpartners kontor. Eller vad sägs om en djungelvägg med växter, väggar täckta med ekpaneler, gaminghörna, biljardbord, pingisbord etc. Och så var det det här med belysningen.

- Vi har tagit bort undertaket och maxat upp takhöjden i lokalerna. Belysningen har sen fått ta plats. Vi ville ha bra armaturer med god ljusfunktion, men även att de skulle få fungera som designelement i inredningen vara en del av företagets identitet, säger Anders Johansson.

Fors Måleri och Entreprenad var totalentreprenör för ombyggnationen av Fastpartners regionkontor och Marieviks El ansvarade för installation av el, belysning, data, passagesystem, inbrottslarm och brandlarm.

- I januari började vi projektera anläggningen tillsammans med våra samarbetspartners, elkonsulten HJ Consulting Group samt Pyret Paulander från GATUN Arkitekter. Arkitekten hade krav på hur det skulle se ut och även idéer kring utformningen av belysningsarmaturerna. Samtidigt var vi måna om att hitta en bra ekonomisk lösning, säger Anders Lannerö, ägare till Marieviks El.

Över biljardbordet hänger en specialtillverkad pendlad svängd armatur från Cebe Belysning.

Över biljardbordet hänger en specialtillverkad pendlad svängd armatur från Cebe Belysning.

Den runda armaturen är speciellt framtagen för att harmonisera med storleken på det runda konferensbordet.

Specialtillverkade armaturer

Elektroskandia är huvudgrossist till Marieviks El och förutom att beställa all övrig elmateriel var det naturligt att även gå igenom belysningen.

- Vi har ett bra och etablerat samarbete med Elektroskandia, de är bra på att leverera och vi vet att deras belysningsfabrikat Cardi håller god kvalitet. Tillsammans med arkitekten träffade vi Elektroskandias säljare och visade upp skisser på hur man ville att de olika armaturerna skulle vara utformade, säger Anders Lannerö.

Det stod ganska snart klart att en del av de armaturer som krävdes inte fanns i Cardi:s standardsortiment utan skulle behöva specialtillverkas. Det var krav på såväl utformningen som färgen på armaturerna. Några skulle vara svängda och runda till formen och alla nedpendlade armaturer i svart utförande. På Elektroskandia tog ljusdesignern Elin Ferngren vid för att göra ljusberäkningar och ta fram förslag på armaturer medan kontakt togs med underleverantör kring möjligheterna att specialtillverka kundanpassade armaturer. 

- Det här var ett riktigt roligt och annorlunda projekt att vara delaktig i. Kunden hade klara idéer om hur de ville ha det och belysningen var en viktig del i inredningen på kontoret. Armaturerna fick ta plats och synas på ett lekfullt sätt. Jag tog fram lämpliga armaturer och gjorde beräkningar som ett grundunderlag, säger Elin Ferngren.

Den runda armaturen är speciellt framtagen för att harmonisera med storleken på det runda konferensbordet.

I pentryt hänger Glob Pärlan.

Sju veckor från idé till leverans

- Vi fick snabbt positiv respons från Elektroskandia. De kunde specialtillverka armaturerna efter våra krav till rätt pris och med rimlig leveranstid. Det tog cirka sju veckor från idé till leverans av specialarmaturerna, som gjordes efter skisserna från arkitekten, säger Anders Lannerö.

I slutet av maj var ombyggnationen klar och Fastpartners personal kunde flytta in i det nya regionkontoret.

- Alla anställda är väldigt positiva till de nya lokalerna. Det är en härlig stämning och vi har faktiskt fått en bättre sammanhållning. Sen vet man ju inte om det bara beror på lokalerna. Besökare vid visningar uppskattar också inredningen och tycker det är fräscht. Kontoret är inte lyxigt men det är lekfullt, positivt och samtidigt funktionellt. Vi är mycket nöjda med slutresultatet. Inte minst belysningsarmaturerna bidrar till att förhöja helhetsintrycket, avslutar Anders Johansson.

Armaturer i projektet